grill

Grille – niezbędne w każdym ogrodzie

Potrawy robione z grilla posiadają niesamowity smak i aromat. W ten sposób można przygotować zarówno różne rodzaje mięs, ale także warzywa, ze specjalną wkładką można nawet wykonać pizzę!

Jaki grill kupić – gazowy, węglowy, czy elektryczny?

grillW sklepach z grillami znajdziemy wiele rożnych modeli różniących się od siebie nie tylko wielkością, mocą, czy dodatkowymi akcesoriami, ale także sposobem uzyskiwania ciepła. Do wyboru mamy gazowy profesjonalny grill do ogrodu, grill węglowy, jak i grill elektryczny. Który wybrać? Grille węglowe są najbardziej rozpowszechnione. Można dostać je nie tylko w specjalistycznych sklepach, ale w sezonie można je kupić także w centrach handlowych, czy sklepach ze sprzętem turystycznym i wypoczynkowym. Taki grill jest ,,napędzany” przy pomocy węgla drzewnego. Wrzuca się go pod kratkę grillową i podpala. Korzystanie z niego jest łatwe, a potrawy posiadają charakterystyczny smak i zapach wędzenia, dla wielu jest to najważniejsza rzecz w grillowaniu. Taki grill jest również najtańszy ze wszystkich. Wadą grilla tradycyjnego jest to, że nie ma on regulacji mocy, więc wszystko jest pieczone w tej samej temperaturze. Przy tym podczas grillowania unosi się dużo gryzącego dymu, którym przesiąkają ubrania.

grillGrill węglowy to także mała powierzchnia do przygotowywania jedzenia, więc niemożliwe jest ugrillowanie wielu hamburgerów czy szaszłyków za jednym zamachem. Innym rozwiązaniem jest zakup grilla gazowego. Można go dostać zarówno w wersji turystycznej (przenośnej), jak i dużej, profesjonalnej, która może być wykorzystywana także w restauracjach i barach. Ich cena jest wyższa, może sięgać nawet dwudziestu tysięcy za duży grill. Jednak mają one wiele zalet. Przede wszystkim grill posiada regulację mocy, więc różne potrawy można przygotowywać jednocześnie i w różnej temperaturze. Grill gazowy często posiada zabudowane szafki i stolik na jedzenie, więc łatwo jest przechowywać akcesoria grillowe, jak również przygotować sobie stanowisko pracy. W takim grillu można włożyć wkładkę drzewną, dzięki czemu również uzyskamy smak wędzenia w potrawie. Wadą takiego grilla jest jego wysoka cena i konieczność kupowania butli gazowej. Trzecim rodzajem grilla, jest grill elektryczny.

Jest on nieco podobny do grilla gazowego, jednak można go dostać w niżej cenie. Tutaj również można regulować temperaturę, grill można dostać w różnych wielkościach. Zaletą jest to, że taki grill można stosować w pomieszczeniu, nie ma dymu, ani ognia. Wadą grilla elektrycznego jest to, że nie uzyskamy dzięki niemu charakterystycznego smaku i zapachu wędzenia.